Οι νοικοκυρές μαγείρευαν τοποθετώντας τις κατσαρόλες στα τζάκια και έψηναν τα φαγητά και το ψωμί στις « γωνιές», ελάχιστοι χρησιμοποιούσαν χωματένιους φούρνους.
Το ψωμί που έτρωγαν όλη τη χρονιά ήταν το καλαμποκίσιο, που το έψηναν στη γάστρα.
[Γάστρα]
Η γάστρα
Σταρένιο ψωμί έτρωγαν λίγες φορές το χρόνο συνήθως τις μεγάλες γιορτές. Το τυρί και οι ελιές ήταν
το αγαπημένο τους προσφάγι. Τα φαγητά που συνήθως μαγείρευαν ήταν:
Μαντζίνα ή μακρυντέρα ή κατσαμάκι:
Γέμιζαν μισή κατσαρόλα με νερό κι όταν έβραζε έριχναν καλαμποκίσιο αλεύρι χωρίς να το ανακατέψουν.
Σ’ ένα τηγάνι έκαιγαν λάδι κι έριχναν ένα κρεμμύδι, αφού το είχαν κόψει σε κομματάκια να ξανθίσει.
Στη συνέχεια έριχναν το περιεχόμενο του τηγανιού στην κατσαρόλα , ανακάτευαν τα υλικά για λίγη ώρα και αφού έβραζαν κατέβαζαν την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Ζυματούρα:
Ζέσταιναν νερό και μετά το έριχναν μέσα στα πιάτα.
Εκεί έριχναν λίγο λάδι, τυρί και καλαμποκίσιο ψωμί τριμμένο.
Ανακάτευαν σιγά-σιγά και ήταν έτοιμο.
Μπουκουβάλα:
Σε ένα τηγάνι έριχναν ¨λίπα¨, τυρί, και καλαμποκίσιο ψωμί τριμμένο και τα ανακάτευαν.
Χουσμερή:
Έβραζαν στην κατσαρόλα νερό ή καλαμποκίσιο ψωμί μέχρι να γίνει ένας παχύς χυλός.
Έριχναν τον χυλό σε ένα ταψί και από πάνω έριχναν λίπα.
Το έψηναν μέχρι να πάρει ένα ρόδινο χρώμα.
Μπιρμπιλόνια:
Έτριβαν με λίγο νερό αλεύρι σταρένιο μέχρι να γίνει μικρά κομμάτια.
Τα έριχναν σε βραστό νερό μέχρι να σχηματιστεί χυλός.
Σε ένα τηγάνι τσιγάριζαν δυο τριμμένα κρεμμύδια, λάδι και κόκκινο πιπέρι. Όταν τσιγαρίζονταν τα έριχναν στην κατσαρόλα.
Πλαστός:
Σε ένα ταψί έριχναν αλεύρι και λάδι και τα σκόρπιζαν να πάνε παντού.
Έκοβαν μικρά κομμάτια τα λαχανικά και δυο κρεμμύδια και τα έριχναν στο ταψί.
Από πάνω έριχναν ξανά λάδι και αλεύρι.
Λαχανικά τριμμένα:
Έτριβαν λαχανικά και τα έριχναν σε βραστό νερό. Μετά από 10 λεπτά τα στράγγιζαν.
Τα ανακάτευαν με αλεύρι και τα έβαζαν να βράσουν αφού τους έριχναν λίγο από το ζουμί που είχαν στραγγίσει.
Τσιγάριζαν ένα κρεμμύδι και το έριχναν στην κατσαρόλα.
Ανακάτευαν όλα τα υλικά και τα έβραζαν για λίγη ώρα.
Πίτα με εντόσθια:
Καθάριζαν τα εντόσθια του γουρουνιού, τα έκοβαν μικρά κομμάτια και τα άφηναν να ξεραθούν.
Τσιγάριζαν μερικά κρεμμύδια και τα ανακάτευαν με αλεύρι ροκίσιο.
Όλα τα υλικά τα έριχναν σε ένα ταψί και τα έψηναν.
Κουρκούτι:
Έβαζαν σε μια κατσαρόλα αλεύρι καλαμποκίσιο το οποίο και τσιγάριζαν.
Στην συνέχεια πρόσθεταν νερό και ανακάτευαν μέχρι να γίνει χυλός. Τότε ήταν έτοιμο!
Πυρομάδα:
Η πυρομάδα ήταν καλαμποκίσιο ψωμί ζεσταμένο στο τζάκι ή το φούρνο.
Γουμίδια:
Καθάριζαν τα εντόσθια του σφαχτού( αρνί ή κατσίκι ) και τα έκοβαν μικρά κομματάκια σε μια κατσαρόλα.
Προσέθεταν λαχανικά τριμμένα και τα άφηναν να βράσουν.
Τσαλαφούτι:
Το τσαλαφούτι ήταν γάλα το οποίο άφηναν μερικές μέρες μέχρι να ξινίσει και να γίνει πιο πηχτό.
Λουρίδια:
Τα λουρίδια ήταν μεγάλες φέτες χοιρινού κρέατος τις οποίες αλεύρωναν και άφηναν κρεμασμένες για να απαλλαχτούν από τα υγρά.
Όποτε ήθελαν έκοβαν τις φέτες και τις έψηναν.
Τσιγαρίδες:
Το λίπος του γουρουνιού , τη «λίπα», όπως την έλεγαν, την έκοβαν μικρά κομματάκια και την έλιωναν στη φωτιά.
Αφού έλιωνε ένα τμήμα από το λίπος έμεναν στο τηγάνι μικρά κομματάκια από λίπος και κρέας. Ήταν οι περίφημες « τσιγαρίδες», το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων.
Το υπόλοιπο λίπος το στράγγιζαν σε τενεκέδες και το χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν πίτες , τηγανίτες και μπουκουβάλα ή το άλειφαν πάνω σε φέτες ψωμιού.
Λουκάνικα:
Με τα έντερα του γουρουνιού έφτιαχναν λουκάνικα. Έκοβαν τα εντόσθια μικρά κομμάτια και αφού τα ανακάτευαν με ψιλοκομμένα κρεμμύδια, σκόρδα, μαϊντανό, ρίγανη και πράσα γέμιζαν με όλα αυτά τα έντερα.
Τα τοποθετούσαν στο ταψί και τα έψηναν.
Άλλα φαγητά ήταν τα κουκιά, οι πατάτες, οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβιθιά.
Κρέατα έτρωγαν λίγες φορές το χρόνο συνήθως τις γιορτές, στους γάμους και τα πανηγύρια.
Ακόμα έτρωγαν γάλα, γιαούρτι, ξινόγαλο, μυζήθρα, τυρί.
Φρούτα έτρωγαν σπάνια γιατί δεν φύτευαν οπωροφόρα δέντρα. Έτρωγαν συνήθως σταφύλια, γκόρτσα, σύκα, κορόμηλα.
Το χειμώνα έψηναν κάστανα στη φωτιά και έτρωγαν καρύδια.