Προλήψεις

ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ

Οι προλήψεις ήταν πολύ διαδεδομένες στα χωριά της περιοχής. Τις ήξεραν οι μεγάλοι και προσπαθούσαν να τις μεταδώσουν και στους νεότερους.

Πίστευαν λοιπόν ότι:

Το βράδυ να μη φωνάζουμε όταν βγαίνουμε από το σπίτι γιατι ο διάβολος μας παίρνει την φωνή.

Να αποφεύγουμε να κοιμόμαστε κάτω από τη συκιά και καρυδιά γιατί δεν μπορούμε να ξυπνήσουμε

Να μην κοιταζόμαστε νύχτα στον καθρέφτη γιατί αρρωσταίνουν τα μάτια μας

Να μη δανείζουμε μετά τη δύση του ηλίου αυγά, αλεύρι, προζύμι, και αλάτι γιατί παθαίνει ζημιά η οικογένεια.

Τις Κυριακές δεν επιτρέπεται να σκάβουμε, να ζυμώνουμε, να σπέρνουμε, να ράβουμε και να λουζόμαστε.

Την Τρίτη και την Παρασκευή να μην πλέκουμε, να μην γνέθουμε, να μην κόβουμε τα νύχια μας. Όταν λουστεί κάποιος Τρίτη και Παρασκευή και περάσει το βράδυ από κάποιο ρέμα ένας σατανάς θα τον χαστουκίσει!!….

Την πρώτη Πέμπτη του Απριλίου δεν πρέπει να ράβουμε , να απλώνουμε άσπρα ρούχα στον ήλιο και να βγάζουμε σιδερένια αντικείμενα έξω από το σπίτι.

Τις πρώτες μέρες του Αυγούστου να μην ποτίζουμε τις πατάτες γιατί θα σαπίσουν, να μη λουζόμαστε γιατί θα πέσουν τα μαλλιά μας και να μην κόβουμε ξύλα για οικοδομή γιατί θα σαπίσουν.

Μέσα στο σπίτι να μην αφήνουμε ανοιχτές τις ομπρέλες γιατί φέρνουν γρουσουζιά.

Όταν τρώμε να μην κοιταζόμαστε στον καθρέφτη γιατί θα πέσουν τα δόντια μας.

Όταν φεύγει κάποιος για ταξίδι να μην σκουπίζουμε το δωμάτιό του τη ίδια μέρα ούτε να στρώνουμε το κρεβάτι του γιατί θα πάθει κακό στη διάρκεια του ταξιδιού.

Ο μουσαφίρης μετά το φαγητό να μην διπλώσει την πετσέτα του γιατί δεν ξανάρχεται. Όταν μπουσουλάει το μικρό παιδί θα έρθει μουσαφίρης.

Όταν χυθεί ο καφές από την μεριά που πίνουμε θα πάρουμε χρήματα και όταν χυθεί από την αντίθετη μεριά θα δώσουμε χρήματα.

Όταν έχει φαγούρα η δεξιά παλάμη θα δώσουμε χρήματα ή θα χαιρετήσουμε κάποιον ενώ όταν έχει η αριστερή θα πάρουμε χρήματα.

Τα μαλλιά που πέφτουν από τη ρόκα όταν γνέθουμε να μην τα ρίχνουμε στη φωτιά γιατί αρρωσταίνουν τα πρόβατα.

Η ψυχή του νεκρού γυρίζει για σαράντα μέρες στο σπίτι του. Γι' αυτό αν βάλουμε σε ένα ποτήρι με κρασί στο τραπέζιτο βράδυ το πρωί θα το βρούμε άδειο, γιατί το πίνει η ψυχή του νεκρού.

 

 

<< ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ